Opiskelusyksy meni pyllylleen, kun omat oireet ja koulun raskaus painoivat päälle. Kuukauden kipuiltuani tein ratkaisun - keskeytin opinnot väliaikaisesti ja päätin jatkaa keväällä uudestaan. Olo on muutamassa päivässä tasaantunut ja olen saavuttanut mielenrauhan. Samalla tein pesäeron kahteen läheiseen sukulaiseen, jotka olivat ottaneet elämäntehtäväkseen arvostella minua ja tekemisiäni uskonnon näkökulmasta. Osoitin, ettei minua saa kohdella noin eikä tosi uskovaisuus ole sitä, että arvostellaan lähimmäistä jota jatkuvan päähänpotkimisen sijasta tulisi rakastaa niin kuin itseään.

Töitä tehdessä välillä ajatukset lähtevät reissaamaan omaa tietään, sillä työn laatu on sellainen, ettei sataprosenttista keskittymistä vaadita koko ajan. Ajatukset harhailivat jälleen rakkaaseen ihmiseen ja milloin hänet pystyisi näkemään uudestaan. Laskeskelin päässäni tulojani ja yhtäkkiä välähti - pääsisin rahatilanteeni puolesta katsomaan häntä jo kuukauden päästä! Äkkiä kirjoitin sähköpostia rakkaalleni ja kerroin suunnitelmastani tulla katsomaan häntä marraskuussa. Hän ei ole vielä vastannut ja odotan jännittyneenä, mitä hän vastaa. Pitäisi nimittäin päästä pian varaamaan lentolippuja, ennen kuin hinnat nousevat pilviin.

Maiseman vaihto tekisi hyvää. Olen pistänyt elämäni tänä vuonna täysin uusiksi. Rakastuin mieheen, jonka kotimaa on toisella puolella maapalloa ja elämään tuli paljon stressiä, milloin näkisi uudestaan, Aloitin opiskelut vuoden opiskelutauon ja sairasloman jälkeen ja pärjäsin puoli vuotta arvosanojen perusteella hyvin. Muutin kotoa pois ja viimein itsenäistyin. Sain työpaikan myyntineuvottelijana ja enää en luopuisi työnteosta; työssä on oma riskinsä, mutta oma palkitsevuutensa, kun huomaa tunti tunnilta, miten työstä saa tulosta. Jokainen muutos on tehnyt elämästä paljon rikkaampaa ja mielekkäämpää. Enää ei keskity siihen, että nukkuu, hengaa netissä ja tanssii. Tällä hetkellä, vaikka opinnot ovatkin tauolla, on elämä täynnä mielekkyyttä - on töitä, tanssin ja vietän aikaa rakkaani kanssa niin paljon kuin mahdollista. Jokainen muutos tuo uuden mahdollisuuden.

Maiseman vaihto antaisi minulle ja rakkaalleni mahdollisuuden tutustua toisiimme yhä paremmin sekä vahvistaa liittoamme. Lisäksi voisin ladata akkuja tulevaa opiskelua varten ja saada lisämotivaatiota. Mutta maisemanvaihdossa on riskinsä - ehkä tuleekin halu muuttaa rakkaan kotimaahan ja aloittaa uusi elämä siellä.

Tätäkin vaihtoehtoa olen pohtinut. Voisin aloittaa uuden elämän rakkaani kotimaassa hänen kanssaan. Mutta toisaalta, suunnitelmissamme on asua ensiksi Suomessa opiskelujen ja töiden takia ja sitten mahdollisesti muuttaa hänen kotimaahansa. Olisin valmis jättämään elämäni ja ystäväni Suomeen. Jopa jos vaatii, opintoni ja työni. Sillä aina kun luopuu jostakin, saa jotain muuta tilalle. Uusia ystäviä aina saa, opiskella voi vieraassa maassa ja myös töitä tekevälle löytyy. Asenne ratkaisee kaiken.

Myöhemmin näkee, mitä aion tehdä, Aluksi olisi tärkeintä vierailla hänen kotimaassaan, jotta saa kokemuksen, olisiko tämä maa, jonne olisi valmis muuttamaan. Mutta mitä sitä tekisi rakkauden vuoksi. Olen menettänyt paljon, mutta saanut enemmän tilalle.